Sleutelwoorden

Over het Airbrushen
Airbrush informatie - Airbrush

Bij het airbrushen wordt de verf door middel van een airbrush gespoten op een ondergrond.
Het voordeel van een airbrush is dat de verf aangebracht wordt met een zodanige fijne nevel dat je nauwelijks een ondergrond kunt bedenken waar geen werkstuk op gespoten kan worden. Of je nu kiest van papier tot een muur of van doek tot een metalen ondergrond.
Als medium gebruik ik de verf van createx. Dit is een acryl verf met een hoge lichtechtheids-waarde en kan ook op elke ondergrond gebruikt worden. Doordat deze verf opdroogt met een hoge flexibiliteit wordt de kans op scheuren van het werkstuk door het werken van de ondergrond ook danig verkleind.

airbrush pistool

Als airbrush pistool gebruik ik de Evolution 2300. De techniek die gebruikt wordt is wat ze noemen de freehand techniek. Dat wil zeggen dat de tekeningen niet afgeplakt worden door maskers maar dat alles uit de vrije hand wordt gespoten. Het voordeel van het freehand airbrushen is dat de ondergrond allerlei vormen mag hebben waardoor je toch niet gehinderd wordt.

 

Door de freehand techniek van het airbrushen is het mogelijk om op allerlei ondergronden te airbrushen.
Dat maakt het airbrushen zeer populair.
Inmiddels word het toegepast op oppervlakte zoals:
-vrachtwagens
-auto's
-scooters
-boten
-muren
-helmen
-bodypaint
en allerlei andere ondenkbare ondergronden.

Airbrush technieken

Bij het airbrushen zijn er 2 technieken van toepassing ,  namelijk de "enkele actie" techniek en de "dubbele actie" techniek.
Hieronder is het verschil tussen beide technieken uitgelegd. (bron: wikipedia)

Bij de 'dubbel actie' druk je de trekker in terwijl je hem gelijk naar achteren trekt  waarbij de verf en lucht gelijkmatig op het oppervlak komen. Een van de belangrijkste oefeningen is dat je een lijn kan spuiten zonder dat je ziet dat de lijn in het begin of aan het einde dikker is geworden. probeer dit eerst vanuit een stuk papier op een schildersezel.
Als je deze vaardigheid onder de knie hebt ben je de airbrushmeester en is het mogelijk alles te vervaardigen.
Bij de 'enkel actie airbrush' is alles hetzelfde buiten dat bij het indrukken van de trekker de lucht gemengd wordt met de verf en zo op het oppervlakte neerkomt. Om dunnere of dikkere lijnen te krijgen is het nodig om de spreier  aan te passen of de toevoer van lucht naar de verf toe aan te passen. Het meest belangrijke bij het werken met de airbrush is dat je hand altijd eerder beweegt dan de toevoer van verf die op je werkoppervlak neerkomt.
Dit klinkt ingewikkeld , maar oefening baart kunst in de praktijk

 

Polls

Wat vind u van de nieuwe site?
 

Advertentie